Nu esti logat | login | ajutor
email YM print RSS
Ce ar trebui să şti despre roţile unui automobil?
Anvelopele reprezintă unele dintre cele mai importante componente ale unei maşini, ele determinând limitele performanţelor automobilului la drum în funcţie de alegerile pe care le faci. Chiar şi cele mai scumpe şi cele mai stilate maşini te  pot dezamăgi dacă nu sunt echipate cu un set bun de roţi.
 
Dacă doreşti să îţi achiziţionezi singur cauciucurile pentru maşină, iată câteva informaţii ce te vor ajuta să faci alegerea potrivită.
 
Mărimea contează:
 
Cauciucurile nu se diferenţiază între ele numai prin marcă ci şi prin dimensiune. Din acest motiv roţile automobilului tău trebuie să se potrivească întotdeauna cu modelul vehicolului şi cu stilul tău de condus. Dacă, de exemplu, eşti posesorul unui SUV şi îţi cumperi un set de cauciucuri mici în diametru, atunci există toate şansele ca la trecerea peste denivelări să strâmbi janta, să  dai cu pragurile de asfalt  sau chiar să-ţi  pierzi eşapamentul, lucru care costă.
 
Pentru a şti care este mărimea potrivită pentru maşina ta, tot ce trebuie să faci este să te uiţi în manualul acesteia. Acolo vei întâlni toate detaliile necesare pentru a avea grijă de maşină într-un mod corespunzător.
 
Pneurile nu ţin la infinit:
 
De reţinut este faptul că un cauciuc trebuie schimbat regulat, fără să mai aşteptăm să iasă sârmele din el. Faptul ca maşina rulează rapid şi eficient este determinat de calitatea  materialului din care este confecţionat pneul.
 
De regulă anvelopele de performanţă se uzează mult mai rapid decât cele normale, ele fiind totodată şi mult mai scumpe, dat fiind faptul că ele asigură o tracţiune superioară, o manevrabilitate precisă  şi siguranţă la viteze mare.
 
Multe tipuri de roţi:
 
Există un număr mare de tipuri de cauciucuri. Poţi avea roţi de iarnă şi roţi de vară sau all-season. Unii pot conduce mai mult în zone cu drumuri forestiere, alţii folosesc maşina pentru a a transporta cantitati diferite de marfa . Deci alegerea anvelopelor potrivite pentru masina ta trebuie facuta cu grija.
 
Dacă eşti posesorul unei maşini de performanţă sau vrei să o tunezi pornind de la schimbatul roţilor, un profil de 40 - 45 este cea mai bună  opţiune din punct de vedere al performanţelor dar nu şi al preţului. Dacă nu ţi le poţi permite atunci opţiunea ta trebuie să fie un maxim de 55.  

Ce sunt, de fapt , toate aceste numere ?
 
Să luăm un exemplu şi să îl analizăm: P 205/50V15 :
 
1.    “P” este pentru “Passenger Car” ( cu pasageri);
2.    Primul număr “205” reprezinta lungimea roţilor in milimetri (20,5 cm);
3.    Atenţie! Al doilea număr nu indică lungimea în milimetri sau centimetri aşa cum majoritatea oamenilor cred. Acest număr reprezintă “Aspect Ratio”, adică raportul dintre lungime şi înălţime. În exemplul dat, înălţimea este 50% din 205 mm adică 102,5 mm.
4.    Litera care urmează după raportul de aspect (Aspect ratio) indică viteza maximă a roţii pentru care a fost creată maşina să funcţioneze cum trebuie. Cele mai întâlnite viteze sunt: 
•    Q (max. 160
•     R (max. 170 km/h)
•    S (max. 180)
•    T (max. 190)
•    U (max. 200)
•    H (max. 210)
•    V (max. 240 km/h)
•    Z (mai mult de  240km/h)
•    W (max.270 km/h)
•    Y (max.300 km/h)

De regulă, cu cât este mai mare rata vitezei cu atât este mai bună rezistenţa cauciucului la încălzire. Totodată pneurile vor produce o tracţiune mai bună şi stabilitate, lucru ce se va simţi în curbe, şi nu în ultimul rând la frânare. De exemplu, te afli în posesia unui autovehicul pentru familie, atunci nu vei avea nevoie de cauciucuri cu o rată mai mare decât “S”, pe când o maşină supersport va folosi anvelope  de nivelul “Z”. De reţinut ar fi că pneurile care rulează la viteze mari au o viaţă mult mai scurtă şi costă mult mai mult decât cele care rulează la un regim normal de viteză.  

5.    Ultima literă “R” indică tipul de constructiea”Radiala”.
6.    Ultimul număr reprezintă diametrul jantei (în inci). În cazul de faţă roata poate fi montată pe o jantă de 15 inci.  

Nu trebuie să te duci la ghicitoare  

Dacă nu eşti sigur de roţile tale, atunci în nici un caz nu ar trebui să ghiceşti răspunsul în cafea.. Ai putea chiar să îţi pui viaţa în pericol (la drum de seară), cum ar spune Mama Omida. Din acest motiv, în caz că eşti nesigur referitor la cauciucurile tale cea mai bună alegere este să te duci la un dealer calificat şi să ceri acolo informaţia dorită.

Nu subestima niciodată valoarea unei anvelope potrivite: poţi salva o sumă considrabila de bani precum şi viaţa.

Cuvinte cheie : Cauciucuri jante tunat tuning anvelope aspect ratio radial
Data : 2009-02-04

Ultimele stiri
Cautare

Categorie

Ordoneaza dupa
 

Cuvinte cautate