Nu esti logat | login | ajutor
email YM print RSS
SINTEZĂ – Criza financiară globală loveşte dur marii producători auto

Temperarea creşterii economice globale, ce îşi are rădăcinile în criza americană a creditelor, a dus la scăderea drastică a cererii de maşini şi i-a determinat pe şefii industriei auto din SUA să ceară ajutor federal de 50 miliarde dolari, pentru a face faţă crizei, relatează Reuters.

Directorii executivi ai companiilor General Motors, Ford Motor şi Chrysler au purtat vineri negocieri în acest sens cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi cu liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid.

Oficialii GM şi Ford au anunţat în comunicate separate că întrunirile avute cu Reid  şi Pelosi au fost constructive. Producătorul auto General Motors a solicitat o "finanţare imediată", în timp ce sindicatul auto UAW a anunţat "nevoia urgentă" de ajutor guvernamental.

Discuţiile au avut loc în contextul în care Ford şi GM au afişat pierderi trimestriale record. Astfel, Ford a afişat pierderi operaţionale de 2,98 miliarde dolari în al treilea trimestru, iar oficialii companiei au anunţat că vor reduce cheltuielile salariale cu încă 10%, potrivit unui program de diminuare a costurilor cu 15%, întocmit în acest an.

Compania a anunţat că divizia de automobile a avut nevoie de 7,7 miliarde dolari în numerar, în al treilea trimestru, din cauza scăderii producţiei şi a altor factori.

În acelaşi context sumbru, General Motors a afişat pierderi de 2,5 miliarde dolari pentru al treilea trimestru, de două ori mai mult decât estimau analiştii. Compania a anunţat că riscă să se afle în situaţia ca, la începutul lui 2009, nivelul de lichiditate să nu îi permită să îşi continue operaţiunile în mod  normal.

Producătorul francez de automobile Renault plănuieşte să suspende activitatea din cadrul unei fabrici din Argentina, în contextul în care scăderea economiei mondiale afectează exporturile, a anunţat sâmbătă presa locală.

Ministerul Muncii din Argentina a spus că Renault, ce a anunţat recent 6.000 de disponibilizări pentru a putea menţine profitabilitatea, va cere unui număr de 1.000 de muncitori din cadrul fabricii din Santa Isabel să îşi întrerupă lucrul pe o perioadă de 11 zile, în noiembrie şi decembrie, potrivit cotidianului La Nacion.

Deţinută în proporţie de 44% de compania franceză Renault, Nissan a anunţat că va concedia 3.500 de salariaţi şi că îşi înjumătăţeşte estimările pentru rezultatele din 2008, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa mondială şi a aprecierii yenului.

De asemenea, oficialii Toyota au anunţat vineri că profitul pe 2008 ar putea scădea până la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, ceea ce a dus la deprecierea acţiunilor companiei cu 13%.

Producătorul ceh de automobile Skoda Auto a anunţat recent o nouă scădere a producţiei sale până la sfârşitul anului, ceea ce înseamnă concret că va produce cu 31.000 de vehicule mai puţin, din cauza scăderii cererii.

În Germania, Volkswagen a estimat că va suspenda producţia în cadrul fabricilor germane în perioada Crăciunului, aşa cum au anunţat şi alte companii concurente.

Întreaga industrie auto se confruntă cu o scădere drastică a cererii, ceea ce a făcut ca şi alte companii germane, precum BMW şi Opel, să sisteze temporar producţia. Daimler a anunţat că va opri producţia în fabricile germane timp de cinci săptămâni, în perioada Crăciunului.

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat vineri că sprijinirea industriei auto americane este o prioritate şi a solicitat administraţiei Bush să facă “tot ce este posibil” pentru a accelera acordarea pachetului de credite în valoare de 25 miliarde dolari, aprobat anterior.

Conform analiştilor, criza financiară mondială nu numai că a decimat vânzările, dar înăsprirea condiţiilor de creditare a îngreunat finanţarea operaţiunilor zilnice ale producătorilor auto, dincolo de faptul că a redus oferta de împrumuturi ieftine pentru posibilii cumpărători.

În primele nouă luni ale anului, vânzările de maşini au scăzut cu 4,4% în Europa, comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut. Ritmul declinului s-a accelerat în septembrie, când înmatriculările de automobile noi din Europa au scăzut cu 8,2% faţă de primele nouă luni din 2007.

www.newsin.ro

 


Cuvinte cheie :
Data : 2008-11-11

Ultimele stiri
Cautare

Categorie

Ordoneaza dupa
 

Cuvinte cautate